Friday, 30 December 2011

KESIHATAN DIRI ANDA

       'PEDIHNYA NAK BUANG AIR KENCING'



  •   jankitan salur kencing adalah jangkitan dibahagian pundi kencing @ buah pinggang (ginjal) yg disebabkan oleh bakteria . Lebih kurang 3% kanak 2 perempuan & 1% kanak 2 lelaki mengalami penyakit ini .AWAS! bukan kanak2 je sebenarnya yg dijangkiti oleh masalah ini.Org dewasa pun boleh tak terlepas drpd mengalaminya.Adalah penting utk mengetahui sama ada korang menghidap masalah ini @ tak....



        :PETANDA:



  • demam
  • muntah
  • kanak 2 biasanya akan menangis apabila nak buang air kencing
  • kerap ke bilik air
  • air kencing keruh & berbau kuat
  • sakit di bahagian perut & belakang badan

     'RAWATAN'

  • dapatkan antibiotik dgn segera
  • pemeriksaan pakar pediatrik utk mengesan keabnormalan saluran kencing

   
       :CARA MENCEGAH NYA:

  •  elak sembelik utk mendapat jangkitan saluran kencing semula
  • makan sayuran & buah 2an
  • minum air kosong yg banyak &kosongkan pundi kencing setiap dua hingga tiga jam
  • pakai seluar dalam longgar yg diperbuat drpd kapas 
  • pastikan ikut arahan doktor berkaitan pengambilan ubat setiap malam
  • jumpa doktor dgn kadar segera sebelum terlambat                                          

Monday, 26 December 2011

boring la...

kenapa cuti sekolah tahun nie tak best hah???
tak tahu nak pergi mana dgn keluarga....
rasa nak jumpa kawan la....
cuti dah nak habis nie....
best ye.....

Saturday, 24 December 2011

kawan....

rindunya kat my friend aku.....
wahai masa tolong la laju sikit.....
sesungguhnya aq telah rindu kat my friend aq...
huhuhuhu...

suka mendengar lagu..

hai...nama saya atiqah...
saya nie memang suka dengar lagu...
bila dengar lagu hati saya tenang....
tapi bila tenang ,suka pulak menyanyi....
hmmmm....
tu la hebatnya lagu....
saya nie suka dengar lagu 
korea,malay,indonesia,jepun& english....
kadang2 lagu nie boleh memberitahu isi hati kita
kepada seseorang.....
so cubalah enjoy apabila mendengar lagu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...